De dochters van Hotel Flanagans: welkom in de jaren 80

Deel twee uit de reeks over Hotel Flanagans van de Zweedse Åsa Hellberg verscheen al in augustus 2021, maar ik had nog zo’n stapel boeken liggen, dat ik er maar niet aan toe kwam. Gelukkig kon ik er – na zo lang alleen maar thuis werken, de afgelopen weken weer een paar keer op uit voor mijn werk. Ik ga namelijk altijd met de trein en ben dan meestal al gauw 2×2 uur onderweg. De ideale kans om eens lekker in een boek te duiken! En dus zat ik laatst in de intercity naar Amsterdam met De dochters van Hotel Flanagans, het vervolg op Welkom bij Hotel Flanagans. Ook dit boek speelt zich af in Londen, maar Zweden speelt weer een mooie bijrol.

Welkom in de jaren 80

Het eerste boek in deze reeks nam ons nog mee naar 1949 en 1959/1960. Voor deel twee maken we een flinke sprong: we zijn aangekomen in de jaren 80. Linda Lansing, de we volgden in het eerste boek, komt eens in de zoveel tijd nog wel op bezoek in het hotel. Maar het zijn Emma en Elinor die de scepter zwaaien.

Hun dochters, Frankie en Billie, groeien op en worden volwassen in een tijd van glitter, glamour en schoudervullingen. Maar het is ook een tijd waarin vrouwen steeds duidelijker durven te kiezen voor wat ze zelf willen. En een tijd van verleidingen, bijvoorbeeld in de vorm van drugs.

Met al die dingen krijgen Emma, Elinor, Frankie en Billie te maken. De mannen in hun leven natuurlijk ook, maar die zijn duidelijk maar bijfiguren. De vrouwen eisen het middelpunt op. Ik vond het wel verfrissend: een boek waarin liefdesrelaties wel een belangrijke rol spelen, maar waarin vrouwen niet smachtend afwachten maar juist duidelijk de leiding nemen.

dochters van hotel flanagans

Grote geheimen

De vrouwen hebben dan ook grote knopen door te hakken in hun levens. De huwelijken van Elinor en Sebastian en van Emma en Alexander kennen grote uitdagingen. Het is geen geheim dat Alexander en Emma lijden onder het verlies van hun zoontje, en dat Sebastian niet bepaald trouw is aan Elinor. Wat wel geheim moet blijven, is de bijzondere band die Sebastian met Emma heeft – en met haar dochter Frankie. Als dat bekend wordt, zou de vriendschap tussen Elinor en Emma wel eens ten einde kunnen zijn.

Wie neemt het hotel over?

Ook Frankie en Billie kunnen zeker niet met iedereen even goed opschieten – en al helemaal niet met elkaar. Frankie is sinds het overlijden van haar broertje alleen maar boos op haar moeder – tot groot verdriet van Emma. Ze haat het hotel, omdat het altijd al haar moeders aandacht opslokt. Toch hopen Emma en Elinor dat Billie en Frankie het hotel op een dag in hun voetsporen zullen runnen. Maar of dat een realistische verwachting is…

Romantische ups en downs

Verwacht geen Scandinavische thriller van Åsa Hellberg, maar een boek vol romantische ups en downs. Hellberg is een van de populairste Zweedse feelgood-ateurs: ze heeft bijna een miljoen boeken verkocht en haar eerdere boek in deze serie was een groot succes. Lees je graag over spannende afspraakjes en geheimen uit het verleden die toch op de een of andere manier uitkomen, dan is dit boek echt een aanrader.

En dan is het afwachten hoe het er in het volgende boek voor staat in hotel Flanagans. Stel dat Billie en Frankie het management van het hotel toch overnemen – wat zou dat dan betekenen voor de klassieke uitstraling van Hotel Flanagans? We gaan het vast lezen.

Lees De dochters van hotel Flanagans zelf

De dochters van Hotel Flanagans (ISBN 9789401615440) van Åsa Hellberg is in het Nederlands vertaald door Neeltje Wiersma en uitgegeven door Xander Uitgevers.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.