denim KLIPPAN hoes IKEA

IKEA en MUD Jeans recyclen jeans tot denim KLIPPAN-bankhoezen

De huidige focus op duurzaamheid levert mooie initiatieven op. Zo heeft IKEA nu de handen ineengeslagen met het Nederlandse jeansmerk MUD Jeans om voor de bekende KLIPPAN-bank een hoes van gerecyclede spijkerbroeken te maken. Zo gebeurt er toch nog iets nuttigs met afgedankte spijkerbroeken én heb jij een opvallend item in huis: een zitbank van spijkerbroekenstof.

Nieuwe hoes voor bekende bank

De KLIPPAN-bank gaat inmiddels al ruim 40 jaar mee en staat ook bij ons in de kamer. Ook wij hebben wel eens van hoes gewisseld: een makkelijke manier om je interieur een nieuwe uitstraling te geven. Bovendien zijn de verwisselbare hoezen ideaal als er regelmatig iets gemorst wordt bij jou thuis. Bij ons was dat, zeker toen de kinderen nog erg jong waren, best vaak het geval.

Heb jij ook een KLIPPAN-bank staan? Dan kun je er binnenkort dus een hoes van spijkerbroekenstof omheen doen. De jeans-hoezen bestaan voor veertig procent uit gerecyclede jeans en voor zestig procent uit duurzaam katoen. Dit past goed bij het streven van IKEA om duurzaam consumeren makkelijker en betaalbaarder maken. Dankzij de stiksels en klassieke broekzakken op de hoes krijgt je bank een stoere, industriële uitstraling.

denim KLIPPAN hoes IKEA
Foto: IKEA

Ruim 16.000 gerecyclede jeans

In totaal worden in Europa ongeveer 500 miljoen spijkerbroeken per jaar verkocht. Elke Europeaan heeft gemiddeld zeven spijkerbroeken, waarvan hij of zij er twee niet eens draagt. Minder dan één procent van de verkochte spijkerbroeken wordt na het weggooien hergebruikt om nieuwe kledingstukken van te maken.

‘Sustainable retailer of the year’ MUD Jeans wil de spijkerbroekenwereld radicaal veranderen door jeans te produceren van gerecycled denim. Het merk wil een wereld creëren waarin afval niet bestaat. Dat komt heel goed uit, want dat wil IKEA ook. IKEA wil in 2030 namelijk volledig circulair en klimaatpositief zijn. Dat betekent onder andere dat alle producten dan circulair ontworpen moeten zijn en alleen uit hernieuwbare of gerecyclede materialen mogen bestaan.

Voor de productie van de nieuwe KLIPPAN-hoezen worden in totaal meer dan 16.000 gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Per hoes zijn twee spijkerbroeken hergebruikt. Die gerecyclede vezels worden vermengd met duurzaam katoen en zo tot garen gesponnen en geweven. In vergelijking met wat gebruikelijk is op dit gebied, bespaart elke hoes bijna 27.000 liter water. Ook is de CO2-afdruk 67 procent lager.

Het is mooi om te zien hoe MUD Jeans en IKEA elkaar versterken bij het ontwikkelen en produceren van deze nieuwe KLIPPAN-hoes. MUD Jeans recyclet de oude spijkerbroeken tot nieuw denim en IKEA zorgt voor de grote schaal. De hoezen worden in negen landen verkocht. Behalve aan de KLIPPAN-hoes werken de twee bedrijven ook aan andere producten van gerecycled denim.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Verkrijgbaar vanaf mei 2021

De (licht)blauwe denim hoezen voor de KLIPPAN-bank zijn vanaf mei 2021 beschikbaar in alle Nederlandse IKEA-winkels en op IKEA.nl. De prijs van de denim KLIPPAN-hoes is € 99,-. En als je ook nog twee oude spijkerbroeken inlevert bij de IKEA-vestiging, krijg je 10% korting. Op die manier zorgt IKEA er samen met MUD Jeans voor dat zoveel mogelijk spijkerbroeken een nieuw leven krijgen. Mooi toch?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.