Deense serie The Sommerdahl Murders naar de boeken van Anna Grue

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Misschien heb je hem in mei al bij de NPO gezien: de Deense serie The Sommerdahl Murders. Hij draait om drie hoofdrolspelers: detective Dan Sommerdahl, zijn vrouw Marianne en zijn collega Flemming Torp. De serie speelt zich af in het Deense Helsingør, waar het drietal moordzaken oplost. Goed nieuws: de serie is vanaf 4 december te zien op myLum.tv en vanaf 15 december verkrijgbaar op dvd.

Het verhaal van The Sommerdahl Murders

In zijn woonplaats aan de Deense kust onderzoekt Dan Sommerdahl (Peter Mygind uit The Killing, Borgen, Follow the money en Those who kill) recent gepleegde moorden. Daarbij werkt hij samen samen met zijn vrouw Marianne Sommerdahl (Laura Drasbæk, die eerder te zien was in The Killing), die op het technisch laboratorium werkt, en met rechercheur Flemming Torp (gespeeld door André Babikian). Maar Dan Sommerdahl staat erom bekend dat hij zich compleet verliest in zijn werk. Dat moet een keer fout gaan…

Naar de boeken van Anna Grue

Het verhaal van de serie is gebaseerd op de boeken van de Deense misdaadauteur Anna Grue. Ze schreef een hele reeks over detective Dan Sommerdahl (‘den skaldede detektiv’):

 • Dybt at falde (2007)
 • Judaskysset (2008)
 • Kunsten at dø (2009)
 • Den skaldede detektiv (2010)
 • Et spørgsmål om penge (2012)
 • Sidste forestilling (2013)
 • I lige linje (2016)

In Christianssund kun je plekken opzoeken die voorkomen in de boeken.

Kijk The Sommerdahl Murders zelf

De serie The Sommerdahl Murders bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten, die samen 4 verhalen vertellen:

 • Till death do us part: hierin vieren Dan en Marianne Sommerdahl dat ze 25 jaar getrouwd zijn. Maar dan wordt bij kasteel Kronborg het stoffelijk overschot van een jonge vrouw aangetroffen…
 • First Contact
 • The Law of Retribution
 • Fatal Score
The Sommerdahl Murders
Foto met dank aan NPO

In de serie staat niet alleen het oplossen van de gepleegde misdaden centraal, maar ook de driehoeksverhouding tussen Dan, Marianne en Flemming. Want is het huwelijk van Dan en Marianne wel bestand tegen zijn neiging om zijn werk altijd op de eerste plaats te zetten?

Kijk The Sommerdahl Murders zelf

Het eerste seizoen van The Sommerdahl Murders is vanaf 4 december te zien op myLum.tv en vanaf 15 december verkrijgbaar op dvd. Kijk hier of deze serie te streamen is op Netflix of een ander streaming-platform.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Printmijnstad.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *