The Sommerdahl Murders 3

Zit je klaar voor seizoen 4 van The Sommerdahl Murders?

De Deense serie The Sommerdahl Murders is een atypisch Scandinavische crimi die niet somber aanvoelt, maar vooral een zomerse en deels ook romantische vibe heeft. Een beetje vergelijkbaar met Lyckoviken, The Sandhamn Murders en The Fjällbacka Murders dus. De serie draait om drie hoofdrolspelers: detective Dan Sommerdahl, collega & grote liefde Marianne en hun collega Flemming Torp. De serie speelt zich af in het Deense Helsingør, waar het drietal moordzaken oplost. De serie is ook verkrijgbaar op dvd. Hieronder lees je waar de serie over gaat.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Het verhaal van The Sommerdahl Murders

In seizoen 1 maakten we kennis met Dan Sommerdahl (Peter Mygind uit The Killing, Borgen, Follow the money en Those who kill) die in zijn woonplaats aan de Deense kust recent gepleegde moorden onderzoekt. Daarbij werkt hij samen samen met zijn vrouw Marianne Sommerdahl (Laura Drasbæk, die eerder te zien was in The Killing), die in het technisch laboratorium werkt, en met zijn beste vriend rechercheur Flemming Torp (gespeeld door André Babikian). Maar Dan Sommerdahl staat erom bekend dat hij zich compleet verliest in zijn werk. In seizoen 1 kreeg Marianne daar genoeg van. Ze nam – tussen het oplossen van de moorden door – afstand van Dan en trok steeds meer naar Flemming toe.

Seizoen 1 van de serie The Sommerdahl Murders bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten, die samen 4 verhalen vertellen:

 • Till death do us part: hierin vieren Dan en Marianne Sommerdahl dat ze 25 jaar getrouwd zijn. Maar dan wordt bij kasteel Kronborg het stoffelijk overschot van een jonge vrouw aangetroffen…
 • First Contact
 • The Law of Retribution
 • Fatal Score
The Sommerdahl Murders
Foto met dank aan NPO

Seizoen 2 van The Sommerdahl Murders

In seizoen 2 van The Sommerdahl Murders gaat de relatie tussen Dan en Marianne verder bergafwaarts. Ook tussen Marianne en Flemming is de spanning te snijden. Toch moeten ze nog steeds met zijn drieën samenwerken om misdaden op te lossen. Ze krijgen te maken met 4 nieuwe moordzaken. Tot de slachtoffers behoren een beroemde gitarist, een lerares, een kok en een verlamde patiënt van een verzorgingstehuis.

Seizoen 2 van de serie The Sommerdahl Murders bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten, die samen 4 verhalen vertellen:

 • Lost Dreams: In de eerste aflevering van het tweede seizoen is de zanger van een rockband vermoord. Dan onderzoekt wie er een motief had voor de misdaad. En dat zijn er nogal wat, want het slachtoffer was niet bepaald geliefd.
 • Love Endures (Almost) Everything
 • I Hate That I Love You
 • The End Justifies The Means

The Sommerdahl Murders seizoen 3

The Summerdahl Murders seizoen 3 werd vanaf 18 juni 2022 uitgezonden op NPO 3.

Seizoen 3 van de serie The Sommerdahl Murders bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten, die samen 4 verhalen vertellen:

 • Repressed Emotions
 • The Cannes of the North
 • For Love of God and Country
 • Fair Play
The Sommerdahl Murders 3
Foto: Henrik Petit via NPO

The Sommerdahl Murders seizoen 4

En nu is het dus tijd voor seizoen 4, dat vanaf 2 september te zien is op NPO 3 (vanaf 20.20 uur). De hele serie is vanaf 31 augustus te streamen op NPO Plus, waar ook seizoen 1 t/m 3 al te streamen zijn.

Ook dit seizoen bestaat weer uit 8 afleveringen van 45 minuten:

 • Beloning en boete
 • Er zit ’n luchtje aan
 • Terug in het zadel
 • De goede man

Dan vermoedt dat vishandelaar Otto betrokken is bij drugshandel. Intussen moet hij ermee leren leven dat Marianne en Flemming een relatie hebben. Daarnaast krijgt hij in de eerste aflevering te maken met de gewelddadige dood van een plaatselijke wijnbouwer.

Naar de boeken van Anna Grue

De serie The Sommerdahl Murders is gebaseerd op de boeken van de Deense misdaadauteur Anna Grue. Ze schreef een hele reeks boeken over detective Dan Sommerdahl (‘den skaldede detektiv’):

 • Dybt at falde (2007)
 • Judaskysset (2008)
 • Kunsten at dø (2009)
 • Den skaldede detektiv (2010)
 • Et spørgsmål om penge (2012)
 • Sidste forestilling (2013)
 • I lige linje (2016)

In Christianssund kun je plekken opzoeken die voorkomen in de boeken.

Kijk The Sommerdahl Murders zelf

De serie The Sommerdahl Murders is verkrijgbaar op dvd.

Hier kun je alvast de trailer van seizoen 1 bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

 1. Hej Sandra,
  Kan je bij je posts ook het jaartal vermelden aub? Bvb “verkrijgbaar op dvd vanaf 15 december…”?
  Als je zoals ik regelmatig eens terugkomt op je site is het niet duidelijk hoe oud een post al is en op welk jaartal die datum dan betrekking heeft.
  Sommige data zijn immers alweer achterhaald.
  Tack och hejdå!
  Ingrid

 2. Ik heb seizoen 2 van Sommerdahl bekeken. Lijkt meer een soapserie waarin iedereen flirt met iedereen ipv een detective.
  Het wordt een beetje de hoofdmoot en dat is jammer als je een detective verwacht. Seizoen 2 viel mij tegen tov eerste seizoen. Houterig geacteerd, geen chemie tussen de hoofdrol spelers. Doodlopende weg lijkt me. Ben benieuwd of er nog een seizoen komt. Met deze cliffhangers lijkt het me moeilijk.

  • Deze serie vind ik zelf altijd zó gladjes: mooie natuur (omg. Helsingør) en mensen, huizen enz. altijd strak gestyled.
   Ik kijk soms wel, maar verlies meestal na een kwartiertje mijn concentratie en ga dan wat anders doen.
   Deens doet soms pijn aan mijn oren, doe mij maar Noors….
   En wat me ook al tijden stoort is dat die Marianne forensisch onderzoeker is, maar altijd wordt omschreven als laborante….
   Meestal vind ik er geen kraak of smaak aan, maar de natuuropnames zijn prachtig. De karakters zelden… Lykke til, Sandra!

 3. Stelt teleur.
  Eerste reeks waren aardig, de tweede kwamen achterlijk plot wendingen en ik ben verbaasd dat de deerde gemaakt werd.
  Totaal onlogisch beslissingen in een onderzoek; bijvoorbeeld – tijdens een moord onderzoek moeten Dan zich inzetten als agent op de Dodenherdenking in plaats van moord verdachte opsporen!
  Het Deense Helsingør is heel mooi, prachtig en ik zou daar graag een paar dagen doorbrengen, maar The Sommerdahl Murders laat ik liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.