Harde maatregelen tegen pesten in Deense serie Deliver us (Fred til lands)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Gisteren bekeek ik de twee eerste afleveringen van de nieuwe Deense serie Deliver us (Fred til lands), die te streamen is op lumiereseries.com en te bestellen is op bol.com. Ik kan oprecht zeggen dat ik niet kon ophouden met kijken. Als kijker ben je bij deze psychologische thrillerserie niet achteraf aan het ontrafelen hoe en waarom een moord is gepleegd, maar ben je getuige van het beramen ervan. Niet door zware criminelen, maar door heel gewone mensen. Wat drijft ze hiertoe?

Het verhaal van Deliver us

Dat is Mike. Mike is een psychisch gestoorde en gewetenloze jongvolwassene, die het voor elkaar krijgt om een heel dorp te terroriseren. Hij pest een jongetje, brengt een tiener in de problemen, chanteert de kroegbaas en heeft zelfs de plaatselijke politieagent volledig in zijn greep. Toen hij Aksel (de zoon van de huisarts) dood reed, werd dat afgedaan als een ongeluk en iedereen weet dat aangifte doen tegen Mikes acties zinloos is.

Deense serie Deliver us
Afbeelding met dank aan Lumiere

Kortom, er is nogal wat ellende in het Deense plaatsje Ebberup. Mensen denken eraan te verhuizen, offeren zichzelf op om hun dierbaren te beschermen tegen Mike en… beginnen na te denken over manieren om definitief van hem af te komen. Hoe dat afloopt… Ik zal nog even geduld moeten hebben voordat ik daar achter kom. Maar het verhaal laat me in ieder geval niet los.

Veel bekende gezichten

Zoals je waarschijnlijk wel gewend bent als je van Scandinavische series houdt, kom je ook in Deliver us weer veel bekende gezichten tegen. Zo wordt de plaatselijke huisarts Peter Dahl gespeeld door Claus Riis Østergaard uit Norskov (waaruit ook Marijana Jankovic te zien is), de vrouwelijke helft van het echtpaar dat de kroeg runt door Lene Maria Christensen uit The legacy en de film Summer of ’92 en de baas van de kippenboerderij door Dar Salim uit onder andere Dicte, Kriger en Springvloed. Pestkop Mike wordt gespeeld door Morten Hee Andersen, die je kunt kennen uit Ride upon the storm.

Filmlocatie

Fred til lands is gefilmd op het Deense eiland Funen, waar het plaatsje Ebberup ook echt ligt. Er is gefilmd in Ebberup zelf en twee andere plaatsjes. De serie bestaat uit acht afleveringen van 55 minuten.

Bekijk de serie Deliver us zelf

De Deense serie Deliver us is te streamen op lumiereseries.com en te bestellen op dvd. Kijk hier of deze serie te zien is op Netflix of andere streaming-platforms. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *