Deense film Rose

De Deense film Rose: grappig en ontroerend

Toen wij laatst op het Noordelijk Film Festival waren, hadden we het de hele dag enorm naar ons zin. Maar er was één film die er voor ons echt uit sprong: de Deense film Rose. En we waren blijkbaar niet de enigen die dat vonden, want Rose won de publieksprijs van het filmfestival. Ik was dan ook blij om te zien dat je de film Rose vanaf 1 december 2022 in de Nederlandse bioscopen kunt gaan bekijken.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Rose

Rose speelt zich af in de herfst van 1997 – het jaar waarin prinses Diana bij een ongeluk in Parijs om het leven kwam. Deze gebeurtenis speelt in de film ook best een belangrijke rol.

Ellen en haar man Vagn nemen Ellens zus Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is schizofreen en woont in een inrichting. Het is daardoor best spannend om haar mee te nemen – zeker ook voor de moeder van Ellen en Inger. Maar door middel van de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van teveel prikkels kan Inger redelijk normaal functioneren en moet het mogelijk zijn om – met de goede zorgen van Ellen en Vagn – deze reis te maken.

Deense film Rose
Foto: Martin Dam Kristensen via Film Inc

Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie. Over het algemeen zorgt dit niet voor problemen, maar sommige medereizigers hebben toch wat moeite met haar aanwezigheid en de uitspraken die ze soms doet. Zij zullen in de loop van de reis nog verbaasd komen te staan van wat Inger in haar mars heeft. Misschien hebben ze Inger op bepaalde momenten zelfs wel hard nodig.

Deense film Rose
Foto: Martin Dam Kristensen via Film Inc

Waar sommigen in Parijs per se de plek willen bezoeken waar Diana om het leven is gekomen en anderen vooral uitkijken naar het museum over D-day, heeft de stad voor Inger een hele andere lading. Zij heeft hier een tijdje gewoond en was in die tijd stapelverliefd op een oudere man, die later getrouwd bleek te zijn. Het was na die relatiebreuk tussen de twee dat het psychisch bergafwaarts met haar ging. Wandelend door Parijs herleeft Inger flarden van haar herinneringen. Zou haar grote liefde Jacques nog op hetzelfde adres wonen? Een jonge medereiziger wil Inger wel helpen zoeken.

Grappig en ontroerend

Er werd tijdens de vertoning van de film op het Noordelijk Film Festival regelmatig hardop gelachen. Je zou Rose dan ook een echte feelgood-film kunnen noemen. Maar er zitten ook veel ontroerende momenten in. Momenten waarop duidelijk wordt wat het verdriet van het einde van deze relatie met Inger heeft gedaan, en hoe moeilijk het voor haar is om met haar psychische problemen te leven. En voor haar moeder, zus en zwager is het af en toe ook allesbehalve makkelijk… Dat zorgde ervoor dat ik, naast meerdere keren in lachen uitbarsten, ook af en toe een traantje moest wegpinken.

Deense film Rose
Foto: Martin Dam Kristensen via Film Inc

Bekende gezichten

Regisseur Niels Arden Oplev (van Millennium 1: Mannen die vrouwen haten) baseerde het scenario voor de film deels op zijn eigen ervaringen en verzamelde voor de vertolking ervan een echte Deense sterrencast:

 • in de hoofdrol zie je Sofie Gråbøl (o.a. uit The Killing)
 • Lene Maria Christensen (o.a. uit The Legacy) speelt haar zus Ellen
 • En Søren Malling (o.a. uit Borgen) is één van de medereizigers in de bus

Waar is Rose te zien?

Rose wordt in Nederland uitgebracht door Cherry Pickers Filmdistributie en is vanaf 1 december 2022 te zien in de filmhuizen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

22 reacties

  • Lieve Sandra.
   Wat een leuk idee is dit
   Ikan me niet heugen wanneer ik voor het laatst naar de bios ben geweest. Mijn zus haar man is overleden en ik zou haar graag verrassen . Groetjes van Elly. En
   hele gezellige kerstdagen????????

   • Met mijn dochter, Rachel. We zijn allebei fan van Deense films en zijn ook geïnteresseerd in de psychologie van de mens. Volgens mij heeft deze film allebei. En dan ook nog met Sofie Gråbøl ????. Helemaal top.????

   • Ik zou mijn schoonzusje meenemen.
    Zij heeft een moeilijke tijd achter de rug, veel problemen in haar gezin.
    Ze is helemaal weg van Denemarken dus bij deze film kan ze even helemaal in een “Deense” sfeer komen

  • Met mijn vriend!
   Hij is altijd van de arthouse films.. En ik niet zo..
   Ik ben wel van de Scandinavische films en series..
   Dus dit is de perfecte crossover!

 1. Hai Sandra, wat een leuke actie.
  Ik ben in geen jaren meer in een bioscoop geweest, dit door allerlei omstandigheden.
  Het zou voor mij een bijzonder uitje zijn samen met mijn partner.

 2. Ik zou nichtje Ilse meenemen om haar wat afleiding te bezorgen nu haar vriend voor een paar maanden in het buitenland verblijft. Ze werkt zelf in een instelling waar ze leuke creatieve bezigheden organiseert voor de bewoners
  Deze film zal haar zeker aanspreken!

 3. Ik zou met Chantel gaan, die ook mee mij samen Zweedse les volgt! Al is volgens onze leraar het Deens echt iets om vlekjes van te krijgen, wij vinden alles wat uit Scandinavië komt prima!! ????

 4. Ik zou deze film heel graag met mijn 19 jarige dochter willen zien….!
  Haar de liefde voor Scandinavische films en series bijbrengen ???? waar mijn man en ik ze verslinden.
  Het lijkt me een mooie, indrukwekkende en typisch Scandinavische sfeerfilm, met goede actrices.
  Fingers crossed ????

 5. Altijd als er een Deense film uitkomt, ga ik met een vriendin. We hebben samen Deense lessen gevolgd, zijn samen naar Denemarken geweest….Kortom, we hebben er zin in!

 6. Ha Sandra, wat een leuke winactie! Ik zag dat de film ook in Zutphen draait en stond al op mijn lijstje van must see’s! Ik zou Rose heel graag met mijn zus willen zien, beide dol op dit genre en de acteurs. We hebben al een tijdje niet meer echt samen iets gedaan dus een fijne filmavond is zeer welkom!

 7. Mijn bevriende lieve collega Marloes, die in Zweden heeft gewoond en die ik door het vele thuiswerken al een tijdje niet echt heb gesproken.
  Tijd om eens lekker bij te kletsen na deze leuke film!

 8. Wat een leuke actie! Ik zou graag met mijn man deze film gaan bekijken. Scandinavische films zijn altijd favoriet bij ons. En ook deze lijkt me weer erg mooi om te gaan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.