Gelezen: De moord op mijn vader van Carina Bergfeldt

Vorig weekend deed ik iets dat ik bijna nooit doe: ik nam een hele dag vrij. Na een heerlijke fietstocht ’s morgens dacht ik ‘even’ in de tuin te gaan zitten om een stukje te lezen in het boek waarin ik bezig was (en daarna te gaan werken). In plaats daarvan las ik de laatste 200 bladzijden van De moord op mijn vader van Carina Bergfeldt aan één stuk uit. Wat me vooral aan het lezen hield, was de vraag: Wie is nou eigenlijk wie in dit verhaal?

De moord op mijn vader

Het verhaal van De moord op mijn vader

Eigenlijk zijn alle hoofdrolspelers in het boek vrouwen. Het begint allemaal wanneer het stoffelijk overschot van de eerder verdwenen Elisabeth Hjort wordt gevonden. Dit betekent werk aan de winkel voor rechercheur Anna Eiler, maar ook voor journalisten Julia Almliden en Ing-Marie Andersson. We volgen ze beurtelings terwijl ze stap voor stap dichter bij de waarheid achter Elisabeths dood komen. En die waarheid had ik persoonlijk echt niet zien aankomen – wat ik een aanbeveling vind voor een spannend boek!

Maar dan zijn er nog de hoofdstukken die in de ik-vorm zijn geschreven. In die hoofdstukken volgen we de nauwgezette voorbereiding van een moord. Een vrouw blikt terug op haar jeugd, waarin ze vreselijk werd mishandeld door haar gestoorde vader, en houdt (in een vrolijk schrift met muffins op de voorkant) aantekeningen bij over hoe ze hem het beste kan vermoorden. Ze put daarbij onder andere inspiratie uit de serie Dexter. In haar gedachten en haar relatie met haar vriend schemert door hoe zeer haar jeugd haar heeft beschadigd. Maar… is deze vrouw Anna, Julia of Ing-Marie? En zo ja, wie van de drie?

Voor mij bleef dit lang genoeg de vraag om me dus aan het lezen te houden tot ik het boek uit had, ook al had ik dat eigenlijk niet zo gepland. De mishandeling van het meisje en de gevolgen daarvan voor de volwassen vrouw die ze later werd worden daarnaast zo pakkend omschreven, dat ik me ging afvragen of de schrijfster misschien uit eigen ervaring putte. Als ik deze Zweedse Wikipedia-pagina over de auteur goed begrijp, is dat inderdaad het geval.

Over Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt groeide op in Götene (Västergötland) en studeerde in Göteborg. Ze heeft als journalist onder andere bij de grote Zweedse krant Aftonbladet gewerkt, en als correspondent voor de Zweedse televisie in Washington. Ze werd bekend door haar reportages over de aanslag bij de marathon van Boston, haar verslagen vanuit Gaza en Noord-Korea en haar bekroonde reportage over de aanslag op het Noorse eiland Utøya. De moord op mijn vader was de eerste thriller die ze schreef.

De moord op mijn vader heet oorspronkelijk Fadersmord en is vanuit het Zweeds vertaald door Corry van Bree. Het boek verscheen in 2014 bij uitgeverij A..W. Bruna. Het boek heeft 424 pagina’s.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.