de kluizernaar boek

Rust en spanning in boek De Kluizenaar van de Noorse schrijver Jørn Lier Horst

Meteen als ik begin te lezen in De kluizenaar van Jørn Lier Horst weet ik het zeker: dit is mijn favoriete misdaadauteur van dit moment. De boeken ‘voelen’ zoals ik me de hoofdpersoon William Wisting voorstel: rustig en beschouwend. Waarbij dat rustige trouwens niet wil zeggen dat de boeken niet spannend zijn – integendeel! Waar ik bij andere boeken nog wel eens moet door het eerste deel heen moet bijten voordat ik het echt spannend vind worden, zit ik bij Jørn Lier Horst meteen in het verhaal. Een aanrader dus wat mij betreft.

Tip: er is nu ook een Noorse serie over Wisting.

De kluizenaar Jorn Lier Horst

Eerdere boeken van Jørn Lier Horst

Misschien heb je al eens eerder iets over deze schrijver gelezen op Stralend Schrijven. Ik besprak namelijk ook de twee eerdere delen van het Wisting-kwartet, waarvan dit boek het derde deel is.

Bij dit derde deel was ik nog enthousiaster dan bij de eerdere delen. Ik betrapte mezelf erop dat ik tijdens het lezen iedereen om me heen dit boek aan het aanpraten was 🙂

Winter in Noorwegen

Wat daaraan bijdroeg, was het winterse sfeertje in het boek. Omdat Jørn Lier Horst zo beeldend schrijft, zie je de winter in Noorwegen gewoon voor je. Daarbij spelen details die meestal niet belangrijk zijn voor het plot, maar wel bijdragen aan het Noorse wintergevoel een grote rol. Zo lees je hoe Line pas gaat douchen nadat ze haar auto heeft uitgegraven, en dat ze nog liever wacht tot de eigenaar van een van de aangrenzende auto’s al een beginnetje heeft gemaakt met het graven. Je realiseert je dat het zomaar kan dat je de oprit van je huis helemaal niet op kunt rijden, omdat de sneeuwschuiver langs is geweest en een flinke sneeuwwal heeft opgeworpen. Eerst sneeuwruimen dus! En ja, als je vlucht voor een seriemoordenaar of inbreekt op de plaats-delict, is het heel vervelend dat je voetsporen in de sneeuw je zo makkelijk verraden.

Het misdaadverhaal van De kluizenaar

Behalve om de Noorse winter draait De kluizenaar om twee stoffelijke overschotten die kort na elkaar worden gevonden. Het ene is van iemand bij William Wisting in de straat: de als een kluizenaar levende Viggo Hansen, die al vier maanden dood voor de televisie blijkt te hebben gezeten. Terwijl Wistings dochter Line een reportage gaat maken over hoe het toch kan dat iemand zo eenzaam kan leven en sterven, stuit Wisting zelf op een tweede dode. De man blijkt al sinds de zomer dood onder een boom te liggen. Het is een raadsel wie hij is, maar hij lijkt niet uit Zweden te komen.

Puzzelend lezen

Als lezer voel je dat de verhaallijnen ergens gaan samenkomen, maar waar en hoe precies? Het voelt alsof je tijdens het lezen een puzzel aan het maken bent, waarbij verschillende mogelijke oplossingen tot ver in het boek open blijven. Die betrokkenheid, dat meedenken, dat is voor mij samen met de rustige, beeldende schrijfstijl de reden waarom ik de boeken over William Wisting zo graag lees.  Om jouw plezier niet te vergallen, zal ik verder niets verklappen over dit spannende boek 🙂

De kluizenaar van Jørn Lier Horst (ISBN 9789400509481) is naar het Nederlands vertaald door Kim Snoeijing en uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V. De literaire thriller is het derde deel van het Wisting Kwartet en is sinds mei 2018 verkrijgbaar.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met A.W. Bruna Uitgevers.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.