Katharinacode Jorn Lier Horst

Gelezen: De Katharinacode van Jørn Lier Horst

Wat heerlijk om weer een boek van Jørn Lier Horst te lezen! De afgelopen dagen was ik af en toe totaal onbereikbaar voor man en kinderen, omdat ik helemaal opging in het nieuwste avontuur van William Wisting. De Katharinacode is deel 1 uit het Cold Case-kwartet en wat mij betreft smaakt het zeker naar meer.

Wie is Wisting ook alweer?

Eerder las ik De kluizenaar en Jachthonden van Jørn Lier Horst en daarover was ik ook al zo enthousiast. En eerlijk gezegd vind ik de boeken alleen maar beter worden. Het helpt natuurlijk ook wel dat Horst hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold was voordat hij fulltime misdaadauteur werd.

Horst heeft een zeer beeldende manier van vertellen, die je echt het verhaal in zuigt. Het verbaasde me dan ook niets dat van eerdere boeken over politie-inspecteur en weduwnaar William Wisting een serie werd gemaakt. Ook zijn dochter Line, die journalist is, en haar tweelingbroer Thomas waren in de serie te zien. Hierdoor was ik niet meer helemaal overgeleverd aan de woorden van Horst en mijn eigen fantasie: voor mij hebben Wisting en zijn kinderen nu een vaststaand gezicht gekregen. Ze voelen een beetje als oude bekenden.

Katharinacode Jorn Lier Horst
Met een dekentje op de bank en lezen maar!

Ook de manier van vertellen van Horst voelde als thuiskomen. Aan de ene kant vind ik dat zijn boeken een enorme kalmte uitstralen, maar tegelijkertijd loopt de spanning behoorlijk op. Weer beleefde ik, door de ogen van Wisting, spannende momenten in en om zo’n Noorse vakantiewoning waarnaar ik regelmatig wegdroom. Maar niet als er een moordenaar rondsluipt natuurlijk!

Het verhaal van De Katharinacode

In dit eerste deel van het Cold Case-kwartet haalt William Wisting voor de vierentwintigste keer het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen tevoorschijn. De zaak is nooit opgelost en blijft Wisting bezighouden. Elk jaar gaat hij op bezoek bij Katharina’s weduwnaar Martin Haugen. Ze hebben elkaar inmiddels zo vaak gesproken, dat er een vriendschap tussen de twee is gegroeid.

Maar dit jaar is anders. Wisting krijgt Haugen niet te pakken en als hij bij zijn huis gaat kijken, is dat in het duister gehuld. Haugen blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Diezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde Misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen Katharina’s verdwijning en een zaak waaraan hij werkt. Wisting moet zijn vriendschap met Haugen gebruiken om informatie los te peuteren en dat dubbelspel zit hem niet lekker. Bovendien betrekt Stiller ook Wistings dochter Line bij de zaak.

De Katharinacode
Afbeelding met dank aan A.W. Bruna

Op naar de volgende

Tijdens het lezen van dit boek krijg je het gevoel dat we in de toekomst nog wel meer van Stiller te zien zullen krijgen. Zijn personage wordt best uitgebreid neergezet en na de ontknoping doet Line een fascinerende ontdekking over zijn verleden die vast nog wel aan de orde zal komen in dit Cold Case-kwartet, vermoed ik. Hoop ik. Want ik betrapte mezelf erop dat ik al tijdens het lezen van De Katharinacode zin kreeg in het vervolg. (Als jij dat ook had, kun je nu De onbekende lezen.)

De Katharinacode (ISBN: 978 94 005 1265 8) is in het Nederlands uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en telt 400 bladzijden. Het boek is vertaald door Kim Snoeijing en verschijnt ook als e-book en luisterboek.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Graag bedank ik de uitgever, die mij het boek toestuurde.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.