Op de leeslijst: De Katharinacode van Jørn Lier Horst

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Op 18 augustus 2020 verschijnt het eerste deel van de nieuwe serie het Cold Case-kwartet van Jørn Lier Horst: De Katharinacode. Eerder las ik De kluizenaar en Jachthonden van deze schrijver en daarover was ik erg enthousiast. Ik was duidelijk niet de enige, want politie-inspecteur Wisting uit het Wisting-kwartet kreeg zelfs een eigen serie. En nu is het dus tijd voor het eerste deel van het Cold Case-kwartet met dezelfde hoofdrolspeler.

Het verhaal van De Katharinacode

Aan het begin van het boek De Katharinacode haalt William Wisting voor de vierentwintigste keer het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen tevoorschijn. De zaak is nooit opgelost en blijft Wisting bezighouden. Elk jaar belt hij met Katharina’s weduwnaar Martin Haugen. Ze hebben elkaar inmiddels zo vaak gesproken, dat er een vriendschap tussen de twee is gegroeid.

Maar dit jaar is anders. Wisting krijgt Haugen niet te pakken en als hij bij zijn huis gaat kijken, is dat in het duister gehuld. Haugen blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Diezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde Misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen Katharina’s verdwijning en een zaak waaraan hij werkt. Wisting zal moeten samenwerken met dit gecompliceerde groentje, maar dat valt niet mee voor de rustige, doorgewinterde inspecteur.

De Katharinacode
Afbeelding met dank aan A.W. Bruna

Hooggespannen verwachtingen

Jørn Lier Horst is een van de succesvolste Noorse misdaadauteurs en sleepte al meerdere prijzen in de wacht. De verwachtingen van dit nieuwe boek zijn dan ook hooggespannen. Het zal ongetwijfeld weer een sterke, klassieke politiethriller zijn. Niet voor niets was de schrijver voordat hij fulltime misdaadauteur werd hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.

Horst schrijft heel beeldend – toen ik las over Wisting, was het soms al bijna alsof ik naar de serie (die pas later kwam) zat te kijken. Wisting komt erg sympathiek over, wat bij mij persoonlijk zorgt voor een grotere betrokkenheid bij het lezen en meer spanning. Maar Horst legt de spanning er nooit te dik bovenop: hij blijft het midden zoeken tussen een spannende verhaalopbouw en hoe het er in de realiteit aan toe gaat. Ook de interactie tussen mensen kan Horst heel treffend omschrijven. Ik kan dan ook niet wachten om deze nieuwe misdaadroman te lezen.

De Katharinacode (ISBN: 978 94 005 1265 8) verschijnt op 18 augustus 2020 bij A.W. Bruna Uitgevers en telt ongeveer 400 bladzijden. Het boek is vertaald door Kim Snoeijing. verschijnt ook als e-book en luisterboek.