Op de leeslijst: De jacht van Will Dean (over Tuva Moodyson)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Bijna had ik eroverheen gelezen. Want Will Dean, dat klinkt niet echt als de schrijver van een Scandinavische roman. Toch zag ik in een flits het woordje Zweden staan. En ja hoor, even verderop: ‘Scandinavische thriller’. Toch maar even kijken of ik het boek De jacht misschien moest toevoegen aan mijn leeslijst. Het antwoord bleek een volmondig: Ja!

Over Will Dean

Will Dean is een Britse schrijver. Maar niet zomaar eentje: hij is een Britse schrijver die in Zweden is gaan wonen. Hij groeide op in de East Midlands, ging rechten studeren en werkte daarna nog een tijdje in Londen. Het was de liefde die ervoor zorgde dat hij emigreerde naar Zweden, waar hij eigenhandig een houten huis bouwde voor zijn gezin. Sindsdien woont hij in een dunbevolkt stukje Zweden, diep in het bos.

De boeken over Tuva Moodyson

Daar schrijft hij boeken die een combinatie vormen van de Britse en Scandinavische thrillertraditie. In mijn ogen kan dat eigenlijk alleen maar goed uitpakken, want voordat ik geobsedeerd raakte door Nordic Noir, keek ik altijd al naar Britse misdaadseries.

De Brits-Scandinavische thrillers van Will Dean draaien om Tuva Moodyson. Veel weet ik nog niet over haar, behalve dat ze verslaggever is bij een lokale Zweedse krant. Ze is doof, koppig en haar naam lijkt ook weer een mix van Zweden en Groot-Brittannië.

Will Dean De Jacht
Afbeelding met dank aan A.W. Bruna Uitgevers

Het verhaal van De jacht

De jacht is het eerste boek over Tuva en een internationaal succes. Hierin is Tuva op zoek naar een verhaal waarmee ze haar carrière een boost kan geven. Ze wil namelijk niets liever dan een uitweg uit het dorpje Gavrik. Dan worden er twee lichamen gevonden in het bos. Hun ogen ontbreken. Er lijkt een verband te zijn met een onopgeloste moord van twintig jaar geleden. Is Tuva de moordenaar te slim af, of wordt ze zijn volgende slachtoffer?

Dit boek komt op 7 januari in Nederland uit bij A.W. Bruna Uitgevers (ISBN 9789400512108). Je kunt het boek hier al reserveren. In het najaar van 2021 volgt het tweede deel uit de reeks: Zwart zout.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *