Will Dean De Jacht

Gelezen: De jacht van Will Dean (over Tuva Moodyson)

Wat ben ik enthousiast over dit boek zeg. Ik heb De Jacht van Will Dean nog niet helemaal uit, maar kon niet wachten om mijn enthousiasme met jullie te delen. Will Dean klinkt niet echt als de schrijver van een Scandinavische thriller. Toch ademt dit spannende boek een en al Zweden. Als je van Scandinavische schrijvers houdt, kun je het boek De jacht dus zeker toevoegen aan je leeslijst!

Over Will Dean

Will Dean is dan wel een Britse schrijver. Maar niet zomaar eentje: hij is een Britse schrijver die in Zweden is gaan wonen. Hij groeide op in de East Midlands, ging rechten studeren en werkte daarna nog een tijdje in Londen. Het was de liefde die ervoor zorgde dat hij emigreerde naar Zweden, waar hij eigenhandig een houten huis bouwde voor zijn gezin. Sindsdien woont hij in een dunbevolkt stukje Zweden, diep in het bos.

De boeken over Tuva Moodyson

Daar schrijft hij boeken die een combinatie vormen van de Britse en Scandinavische thrillertraditie. Volgens mij spreken die ook wel een beetje dezelfde doelgroep aan, want voordat ik geobsedeerd raakte door Nordic Noir, keek ik zelf ook altijd al naar Britse misdaadseries.

De Brits-Scandinavische thrillers van Will Dean draaien om Tuva Moodyson, die verslaggever is bij een lokale Zweedse krant. Ze is doof, koppig en ook haar leven is een mix van Zweden en Groot-Brittannië.

Will Dean De Jacht
Afbeelding met dank aan A.W. Bruna Uitgevers

Het verhaal van De jacht

De jacht is het eerste boek over Tuva. Hierin veert Tuva op wanneer er diep in een bos een stoffelijk overschot wordt gevonden. Eindelijk gebeurt er iets in het gat waar ze eigenlijk alleen maar woont omdat ze vanuit daar op bezoek kan bij haar zieke moeder.

Zou er een verband zijn met de Medusamoorden van 20 jaar geleden, die nooit zijn opgelost? Al snel lijkt het er wel op, want ook nu missen de aangetroffen slachtoffers hun ogen. Als Tuva hier goed verslag van doet in het plaatselijke sufferdje, staat dat mooi op haar cv wanneer ze op zoek kan gaan naar een baan bij een échte krant.

Er is wel één probleem: Tuva haat natuur. Het liefst zou ze overal asfalt overheen storten. En toch moet ze elke keer weer dat donkere bos in rijden met haar pick-up. De weg is hobbelig en alsof al die natuur nog niet eng genoeg is, wonen er ook nog vreemde mensen langs die weg. Zou een van hen de moordenaar zijn? Tuva laat zich er in ieder geval niet door weerhouden. Naast haar werk op de redactie en haar ritjes om mensen vragen te stellen en persconferenties bij te wonen rijdt ze steeds weer dat bos in.

Een en al Zweden

Zoals ik als schreef, ademt het boek een en al Zweden. Dat begint al op de allereerste pagina, die mij meteen het boek in sleurde. Op een donker sluipweggetje moet Tuva vol in de remmen voor een eland. Dat levert niet alleen een hele spannende en echt Zweedse openingsscène op, maar ook herinneringen aan haar overleden vader.

Ook de rest van het boek zit vol met van die kleine dingetjes die me enorm doen denken aan Scandinavië. Van schoenen uit bij de voordeur tot de geur van de dropfabriek die (als de wind goed staat) over Gavrik waait. De Sami-neus die Tuva van haar moeder heeft geërfd en de Noorse zussen die in hun werkplaats houten trollen maken (met wel hele echte details). En het steeds vroeger invallen van de duisternis, de kou die de winter aankondigt en de jacht, die nu eenmaal bij dit seizoen hoort en die nergens door mag worden tegengehouden.

Extra dimensie

Naast dit alles maakt het boek je terloops bewust van de praktische kanten van het afhankelijk zijn van een gehoorapparaat om te kunnen horen. Hoe loop je door de regen zonder dat je ‘oortjes’ nat worden en kapotgaan? Hoe merk je dat iemand je van achteren besluipt? Hoeveel waarschuwingspiepjes duurt het voordat de batterij er echt de brui aan geeft? En is de stilte die je ervaart als je ze uitzet een vloek, of juist een zegen? Het geeft het boek en Tuva’s personage een extra dimensie.

Lees De Jacht zelf

De Jacht van Will Dean boek komt op 7 januari in Nederland uit bij A.W. Bruna Uitgevers (ISBN 9789400512108). Het boek is hier verkrijgbaar. In het najaar van 2021 volgt het tweede deel uit de reeks: Zwart zout. Daar kijk ik nu al enorm naar uit! En ik kan nu al niet wachten om vanavond bijtijds in bed te kruipen en De Jacht uit te lezen.

Tip: inmiddels is er alweer een nieuw boek over Tuva!

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.