Bröd in Utrecht: Deens roggebrood, Zweedse koekjes en meer

Laatst was ik een dagje in Utrecht om te winkelen. Dat was de perfecte gelegenheid om meteen eens bij een adresje langs te gaan dat ik al een hele tijd op mijn verlanglijstje had staan: Bröd in Utrecht. Als sinds ik Bröd voor het eerst tegenkwam op Instagram liep het water me in de mond bij het zien van de Zweedse koekjes, het Deense roggebrood en het andere lekkers dan Bröd in de aanbieding heeft. En inderdaad: het was genieten!

Over Bröd in Utrecht

Bröd is een kleine Scandinavische desembakkerij in de Dichterswijk in Utrecht. Daar maakt Alice allerlei heerlijke Scandinavische baksels, zoals Zweedse kaneelbroodjes, kardemombroodjes, koekjes, knäckebröd en Deens roggebrood. Alice komt uit een dorpje in Zweden, maar woont al jaren in Nederland. Als meisje rolde ze na schooltijd kaneelbroodjes samen met haar oma. Sindsdien is ze altijd blijven bakken. Een eigen bakkerij was al lange tijd een droom voor haar en die is nu werkelijkheid geworden in Utrecht, in de vorm van Bröd. 

Brod in Utrecht

Zuurdesem en pure ingrediënten

Omdat ze ervan overtuigd is dat aandacht alles lekkerder maakt, maakt Alice alles met de hand. Ze werkt alleen met zuurdesem (behalve bij de koekjes dan) en natuurlijke en vaak biologische ingrediënten van hoge kwaliteit. Alle kaneelbroodjes en koekjes zijn bijvoorbeeld gemaakt met echte roomboter en het brood wordt gebakken met bloem en meel van Nederlandse afkomst. Palmolie en kunstmatige toevoegingen hebben geen plek in de bakkerij van Alice.

fika servies
Kardemombroodje en kaneelbroodje van Bröd

Bij het (zuur)desembrood zorgen natuurlijke gistbacteriën in een gefermenteerd mengsel van meel en water ervoor dat het deeg rijst – al gaat dat langzamer dan wanneer je bakkersgist gebruikt. Door de lange rijstijd (tot wel 24 uur!) hebben de desembaksels een volle smaak. Ze bevatten minder gluten dan brood dat is gebakken met bakkersgist, waardoor dit type brood voor veel mensen makkelijker te verteren is. Bovendien bevat desembrood bacteriën die goed zijn voor je darmflora.

Brod in Utrecht

Hoekje in eetbar Kantien

In eetbar Kantien (Veilinghavenkade 59 in Utrecht) heeft Bröd een eigen hoekje. Hier bakt Alice ’s morgens en hier is de ‘shop-in-shop’ waar je enkele dagen per week je favoriete Zweedse of Deense brood of gebak kunt komen uitkiezen. En dat uitkiezen valt nog niet mee, want het ziet er allemaal zo lekker uit! Je kunt onder andere kiezen uit:

  • Rond knäckebröd, Deens rugbrød, Fem Frön-brood (meerzaden) of lantbröd
  • Kaneel- en kardemombroodjes
  • Een kanellängd
  • Skorpor (biscotti) in de smaken kaneel of kardemom
  • Kladdkaka
  • Zweedse koekjes (wijs zelf aan welke je wilt hebben of neem een Fika-doos om ze allemaal te proeven)
Brod in Utrecht

Mijn dochter (met wie ik ging winkelen) en ik kozen voor een kaneelbroodje en een kardemombroodje om meteen op een bankje in het park op te eten, en een zakje skorpor en een doos gevarieerde koekjes om mee naar huis te nemen (ook al konden we de verleiding niet weerstaan om er alvast een paar te proeven).

Brod in Utrecht
Kanelskorpor

Proef het zelf!

Wil je ook op bezoek bij Bröd? Kijk voordat je gaat wel even naar de actuele openingstijden op de website. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw favoriete baksels er zijn, kun je ze een dag van tevoren bestellen via de shop op de website. Het is ook mogelijk om grotere hoeveelheden te bestellen voor bijvoorbeeld een verjaardag, vergadering of om in jouw winkel of horecagelegenheid aan te bieden.

Kom je niet zo snel in Utrecht en wil je het lekkers van Bröd toch een keertje proeven? Dan kun je de Fikapost van Alice bestellen: een doos Zweedse koekjes die door de brievenbus past. Zo komt deze Zweedse bakkerij in Nederland bij iedereen in de buurt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.