Scandinavisch restaurant Borgor in Groningen

Burgers, hotdogs en meer bij BØRGØR in Groningen

Groningen is voor ons niet naast de deur, maar door privéomstandigheden zijn we er de laatste tijd regelmatig te vinden. Mooi meegenomen: nu kon ik eindelijk eens naar een Scandinavisch eettentje waar jullie me al een tijdje geleden over hadden getipt: BØRGØR aan de Herestraat. Afgelopen vrijdag liepen we wat rond in Groningen en eenmaal in de Herestraat kon het niet missen: Scandinavische vlaggen en in grote letters BØRGØR op de gevel. Tijd om binnen te stappen en een paar Scandinavische dingen van de menukaart te proeven.

Scandinavisch restaurant Borgor in Groningen

Geïnspireerd door het Hoge Noorden

Ook als je binnenkomt, zie je meteen dat het team van BØRGØR zich bij alles heeft laten inspireren door het Hoge Noorden. Zo hangt er een houten elandenkop aan de muur en vind je achter in de zaak een grote foto van Nyhavn in Kopenhagen.

Scandinavisch restaurant Borgor in Groningen

En dan de menukaart. Die is gebaseerd op pure producten en het principe ‘less is more’ – of moet ik zeggen lagom? Er zijn burgers die – volgens de website van BØRGØR – net zo groots, indrukwekkend en afwisselend zijn als de landschappen van Zweden, groenten die net zo fris zijn als de toendra’s en ijsjes, milkshakes en drankjes die zo koud zijn dat ze van boven de poolcirkel lijken te komen.

Onze geesten zijn open en mindful, net zoals die van alle Noorderlingen. Voor onze gasten springen we zo hoog als Noorse Fjørden. En gaan zo diep als de Finse meren. Daar komt ook nog bij dat we net zo mooi zijn als de Scandinavische kustlijn.

www.borgor.nl

De burgers

BØRGØR werd in 2021 bij de Thuisbezorgd Awards uitgeroepen tot het beste burgerrestaurant van Nederland. Dat belooft wat!

Wij waren nogal vroeg op de dag bij BØRGØR en wilden het nog een beetje licht houden. We kozen daarom voor de kipburger. Later op de dag had ik waarschijnlijk gekozen voor de BØF 1949. Die is gebaseerd op de klassieke Bøfsandwich, die in 1949 in Denemarken ontstond. Andere mogelijke keuzes zijn onder andere zalm, groente, Redefine Meat en vegan.

Voor bij de burgers zijn er frietjes en naast bijvoorbeeld ketchup en mayonaise ook remouladesaus (die kennen we uit Denemarken) en cranberrycompote (vaste prik in Zweden). Echt leuk om deze dingen nu ook eens in Nederland te kunnen bestellen.

Scandinavisch restaurant Borgor in Groningen

Hotdogs

Nog enthousiaster dan van de burgers werd ik van de hotdogs. Als we in Denemarken zijn, eten we dit ook altijd minstens één keer. Hoogstaand of niet, het hoort voor ons gevoel echt bij het land.

Naast het Denemarkengevoel werden wij (omdat we geen varkensvlees eten) er ook blij van dat je bij de hotdogs de keuze hebt tussen varkensvlees of kip. We kozen voor de BØRGØR-hotdog, compleet met mosterd, ketchup, remouladesaus, augurk, gefrituurde uitjes en sla. Lekker!

Zweedse gehaktballetjes

Bij de bijgerechten vonden we nog een klassieker die we altijd eten als we op vakantie zijn – maar dan op vakantie in Zweden. Zweedse gehaktballetjes! Ook deze bleken van kip te zijn, dus we bestelden een portie. Sowieso is dit iets wat ons opviel aan de kaart van BØRGØR: wat je eetwensen ook zijn, er zit altijd wel iets lekker voor je bij. We kregen er zelfs een Zweeds vlaggetje bij, net als bij IKEA

Deense wafels

Mijn hersenen hadden even kortsluiting toen ik op de menukaart ook nog wafels zag staan. Helemaal in Scandinavische sferen gekomen dacht ik bij wafels aan van die platte, warme wafels met jam erop (of Noorse brunost).

Maar ik had aan onze vakanties in Denemarken moeten denken. Want wat is er (naast een hotdog) vaste prik tijdens onze vakanties in Denemarken? De geweldige Deense ijsjes natuurlijk! De ‘Danish waffles’ op de kaart zijn dan ook verschillende varianten ijshoorntjes voor softijs. De ijshoorntjes zijn er in de smaken klassiek, peer, framboos en vanille. Maar je kunt je ijs ook eten in combinatie met een brownie, donut of in een bekertje. Als je wilt, zijn er ook nog diverse toppings en sauzen die je erbij kunt bestellen.

BØRGØR biedt ook regelmatig tijdelijk verkrijgbare specials aan, bijvoorbeeld tijdelijk verkrijgbare milkshake-smaken. Ik ben benieuwd of ze ook nog een keer dropijs (met dropsprinkels en dropsaus natuurlijk) gaan opnemen in het assortiment – nog zoiets dat wij altijd wel een keer gaan halen als we op vakantie in Denemarken zijn.

Scandinavisch restaurant Borgor in Groningen

Fika

Als je (nog) niet toe bent aan een volledige maaltijd, kun je ook voor een fika naar BØRGØR. Op de fika-menukaart ‘Røastwørk kafe & tårta’ staan verschillende koffievarianten en als je wilt ook verschillende soorten melk of siroop voor erin. En bij een fika hoort iets lekkers, dus er zijn ook brownies en donuts. Oh ja, en als je geen zin hebt in koffie of thee, zijn er ook drankjes met een Scandinavisch smaakje, zoals vlierbloesemlimonade. Lekker fris in de zomer!

Kom zelf naar BØRGØR

Kortom, ons bezoekje aan BØRGØR was een succes en zeker voor herhaling vatbaar.

Wil je ook naar BØRGØR? Je vindt ze aan de Herestraat 17 in Groningen – de drukste winkelstraat van het noorden (van Nederland dan). Je kunt binnen zitten en afhalen, maar ook thuis laten bezorgen – bestellen kan via de website van BØRGØR.

En als je BØRDGØR leuk vindt, vind je deze andere Scandinavische cafés en restaurants in Nederland vast ook interessant.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.