Thomas Enger

Uit Noorwegen: de boeken van Thomas Enger over Henning Juul

Het gaat elke keer hetzelfde. Ik ga naar de bibliotheek met een lijstje Scandinavische schrijvers. Ik loop in onze (vrij kleine) bibliotheek de kasten langs en kan niets van mijn lijstje vinden. Maar… Tegelijkertijd kom ik wel allerlei andere Scandinavische romans tegen, die ik dan maar meeneem. Zo gebeurde het ook dat ik thuiskwam met Familiewapen van Thomas Enger. En zoals zo vaak was ik achteraf erg blij met deze toevallige vondst – behalve dan dat ik deel vier uit een serie van vijf te pakken bleek te hebben.

Henning en Nora

Zo kwam het dat dit vierde boek mijn de eerste kennismaking was met hoofdpersonages Henning en Nora. Ik werd meteen op de eerste bladzijden nieuwsgierig naar hun verleden en naarmate het boek vorderde ook naar hun toekomst. Dat vind ik zelf altijd erg prettig in een boek, als ik op de eerste bladzijden meteen al zo’n betrokkenheid voel.

Henning Juul en Nora Klemetsen zijn allebei journalist (net als schrijver Thomas Enger trouwens), al heeft Henning in Familiewapen een soort sabbatical. Dat wil echter niet zeggen dat hij stilzit – hij is bezig met een intensief en emotioneel persoonlijk onderzoek.

Thomas Enger

Dit persoonlijke onderzoek heeft te maken met het verhaal dat alle boeken van Thomas Enger over Henning Juul met elkaar verbindt. Een onderzoek waarbij Henning te veel dreigde te ontdekken en waarvoor hij een enorme prijs heeft moeten betalen. Wat hem daarna nog drijft, is het vinden van degene die hem dit persoonlijke drama heeft aangedaan.

Boeken van Thomas Enger

Dit zijn de boeken van Thomas Enger over Henning Juul:

Verder schreef Thomas Enger samen met Jørn Lier Horst de Blix & Ramm-reeks, die tot nu toe bestaat uit de boeken Nulpunt en Rookgordijn. Ik vind de twee schrijvers dan ook erg goed bij elkaar passen, want ik ervoer bij Enger dezelfde kalmte die me ook meteen opviel bij het lezen van mijn eerste boek van Horst, Rode sneeuw.

Moord en verdwijning

Behalve de rode draad van Hennings onderzoek heeft Familiewapen ook nog een losstaande moord- en verdwijningszaak. In de Zweedse bossen wordt een oudere man neergeschoten met een jachtgeweer. In Noorwegen zegt een vrouw op vakantie te gaan naar Italië, waarna ze spoorloos verdwijnt. Op verzoek van de echtgenoot van de verdwenen vrouw gaat Nora haar sporen na. Dat de moord met het jachtgeweer en de verdwijning van de vrouw iets met elkaar te maken hebben, voel je als lezer wel aankomen. Maar hoe precies, dat wordt pas laat in het boek helemaal duidelijk. Ook dat was een reden waarom ik vanaf het begin geboeid was en dat ook bleef tot op de laatste bladzijden.

Aan het einde van het boek werd ik erg nieuwsgierig gemaakt naar het vijfde en laatste deel van de reeks over Henning Juul. Aan de andere kant twijfel ik of ik niet beter eerst de eerste drie delen kan lezen, zodat ik echt weet wat er nou allemaal vooraf is gegaan. Zal ik nu dan toch maar eens boeken gaan reserveren in de bibliotheek, of laat ik me tijdens mijn volgende bibliotheekbezoek toch weer leiden door het toeval?

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Fan van Thomas Enger? Lees dan ook Het boek van de galg.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.