Ik reis alleen en De doodsvogel: volg Holger Munch en Mia Krüger

Na het lezen van Veenbrand van Karin Fossum twijfelde ik even of ik misschien een leespauze moest inlassen. Ik had niet zoveel plezier aan het lezen beleefd en had mezelf echt moeten dwingen om verder te lezen. Toch begon ik in Ik reis alleen van Samuel Bjørk en mijn gevoel sloeg meteen helemaal om. Wat een fantastisch boek – ik kon het bijna niet wegleggen.

Over Samuel Bjørk

Samuel Bjørk is een pseudoniem. De echte naam van deze Noorse schrijver is Frode Sander Øien (1969) en hij is een in Oslo woonachtige singer-songwriter. Vanaf zijn 21e schreef hij toneelstukken en hij vertaalde Shakespeare naar het Noors. Ik reis alleen was zijn thrillerdebuut, dat hij schreef voor een verhalenwedstrijd. Het werd meteen een internationaal succes. Inmiddels zijn er drie boeken, die in meer dan 20 landen zijn uitgebracht:

Het verhaal van Ik reis alleen

Aan het begin van het boek lijkt Mia Krüger, na een voorval waar je als lezer later meer over te weten komt, nooit meer politiewerk te willen doen. Maar als in een bos het lichaam van een jong meisje wordt gevonden, hangend aan een springtouw, gekleed in een poppenjurk en met een bordje ‘Ik reis alleen’ om haar nek, is ze nodig in Oslo.

Al snel worden er veel meer personages geïntroduceerd, zoals Holger Munch en zijn familie, groentje Gabriel, Tobias en zijn lieve docente, en de leider van een religieuze sekte en diens rechterhand. Van sommigen is meteen duidelijk wat ze met het verhaal te maken hebben, van anderen weet je niet of ze slechts zijsporen zijn, of misschien wel hoofdpersonen zullen blijken.

Waarom ik Ik reis alleen zo goed vond

Dat brengt me bij mijn persoonlijke mening over Ik reis alleen. Ik vond het fantastisch. Ik voelde me tijdens het lezen van het hele boek uitgedaagd om alle details te onthouden en het voelde zo goed om steeds verder te ontdekken hoe al die puzzelstukjes naadloos in elkaar pasten. Tot ver in het boek blijven er onverwachte wendingen komen en dingen op hun plek vallen. Die laatste bladzijden sloeg ik steeds sneller om – wat spannend!

Ook voelde ik heel snel een band met Mia en Holger (en nog meer personages). Op de een of andere manier voel je gewoon dat dit niet het einde is van het verhaal van Krüger en Munch, maar dat ze nog vaker gaan samenwerken terwijl wij over hun schouders meekijken.

Op naar de serie

Eigenlijk had ik nog maar een paar bladzijden over Mia gelezen en ik hoopte al dat er een serie zou komen met haar in de hoofdrol. Ik zag haar helemaal voor me en dat gold even later ook voor Munch en nog meer personages uit het boek. Soms was het tijdens het lezen net alsof ik al naar een spannende film zat te kijken, zo’n duidelijk beeld had ik erbij. Ik vind het dus mooi nieuws dat er inderdaad een Zweedse serie over Holger Munch en Mia Krüger in de maak is.

Ik reis alleen verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff en heeft 398 bladzijden. Het is uit het Noors vertaald door Renée Vink.

boek Ik reis alleen
Afbeelding met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Boek 2: De doodsvogel

Inmiddels heb ik ook het vervolg van Ik reis alleen gelezen: De doodsvogel. Opnieuw zat het misdaadverhaal slim in elkaar, maar ik merkte dat ik toch vooral steeds meer betrokken raak bij Mia en Holger. Tegen het einde van het boek was dat wat me vooral nieuwsgierig maakte naar het volgende deel: hoe gaat het verder met deze twee? Ook de andere leden van het team gaan steeds meer voor je leven. Wel vond ik het een tikje té toevallig dat de dochter van Holger wéér betrokken raakte bij het misdrijf.

De misdaad die Holger en zijn team deze keer moeten oplossen, is de moord op een meisje dat eerst drie maanden lijkt te zijn vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Hoe kan een mens zo worden dat hij of zij een ander dit aandoet? Daar kom je als lezer langzaam achter.

Ook De doodsvogel is verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff en uit het Noors vertaald door Renée Vink. Het boek heeft ongeveer 360 bladzijden.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.