een noorse winternacht

Romantiek, spanning en Noors winterweer in boek Een Noorse winternacht

Het werd de afgelopen week steeds kouder – heerlijk weer om met een dekentje en een boek op de bank te kruipen. Toevallig had ik daarvoor ook nog eens het perfecte boek liggen: Een Noorse winternacht – Een ijzig avontuur in de Noorse fjorden van Karen Swan. Ik dook lekker in het verhaal en kreeg enorm veel zin om deze winter nog naar Noorwegen af te reizen…

Naar Noorwegen voor Instagram

De hoofdpersonen in Een Noorse winternacht zijn Instagrammers Zac en Bo. Samen met hun fotograaf/manager Lenny reizen ze de hele wereld af, op zoek naar de mooiste plaatjes. Maar dat wringt hier en daar wel – vooral voor Bo dan.

Zij zou wel eens wat meer privacy willen. De voortdurende druk om spectaculaire dingen te doen en mooie foto’s te plaatsen begint zijn tol te eisen, net als de voortdurende aandacht. Als influencer heeft ze niet alleen met positieve aandacht te maken (in de vorm van fans), maar ook met negatieve (in de vorm van een nare reacties en zelfs een stalker).

Zoveel reizen als Bo doet, is behoorlijk vermoeiend. Vaak wordt ze ziek als ze van locatie is gewisseld. In plaats van rust te kunnen nemen, moet ze ter plekke meteen aan de slag om de PR-mensen die haar hebben uitgenodigd tevreden te stellen. Maar hoe kan ze daarover klagen als ze een leven leidt waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen? Wie zou kunnen begrijpen hoe zwaar het is, zonder haar ondankbaar te vinden?

Enne… is ze eigenlijk op reis omdat ze dat echt graag wil, of (ook) om iets anders te ontvluchten?

Geen toeristen, maar reizigers(?)

Een ander knelpunt dat in het boek aan de orde wordt gebracht, is het (zogenaamde?) verschil tussen toeristen en reizigers. Zac en Bo zien zichzelf niet als toeristen – daar hebben ze eigenlijk een beetje een hekel aan. Zíj zijn geen toeristen, maar reizigers, nomaden zelfs. Ze zoeken de verborgen pareltjes op en denken zo te leven als een local – ook al blijven ze maar kort op één plek. laten ze alles voor zich regelen en zoeken ze net als toeristen de must-sees op voor die ene selfie (of 100). De gids die ze in Noorwegen gaat rondleiden is duidelijk niet onder de indruk: voor hem zijn ze gewoon net zo goed toeristen als al zijn andere gasten. En ik denk persoonlijk dat hij daar gelijk in heeft…

Hoe dan ook, Bo en Zac zijn dus in Noorwegen en omdat ze geen toeristen willen zijn, verblijven ze midden in de winter in een oude zomerboerderij op een moeilijk bereikbare plek. Voor hen een hele omschakeling na hun eerdere verblijf in Samoa. Maar voor de vrouw die de accommodatie beheert, de hoogbejaarde Signy, is het de enige plek waar ze wil zijn. Tussen het verhaal van Bo en Zac door mogen we af en toe terugblikken op haar jonge leven en hoe dat haar gevormd heeft.

boek een noorse winternacht van karen swan

De reis die alles verandert – of niet

Voor Bo zou deze reis naar winters Noorwegen wel eens de reis kunnen worden die alles verandert. De behoefte aan meer privacy en rust gaat steeds meer knagen en veel haast om Noorwegen weer in te ruilen voor de volgende bestemming heeft ze ook niet. Aan de andere kant is het niet bepaald makkelijk om een punt te zetten achter de manier van leven waarvoor je je al jaren bijna 24 uur per dag en 7 dagen per week inzet. Wat zullen haar volgers daarvan zeggen? En Zac?

Meer van Karen Swan

Ik had zelf nog nooit iets gelezen van Karen Swan, die vóór Een Noorse winternacht onder andere The Greek escape, The Spanish promise (het volgende boek dat in Nederland zal uitkomen), The Paris secret en The Rome affair schreef. Maar het is wel duidelijk dat ze uitgebreid research doet voor haar boeken. Een Noorse winternacht zit vol weetjes over de gang van zaken op de Noorse zomerboerderijen bijvoorbeeld, en over de verwoesting die kan ontstaan als een groot rotsblok afbreekt van een berg en in een fjord stort (zoals te zien is in de Noorse film The Wave).

Dat vond ik als fan van Scandinavië echt een extra plus voor dit boek, dat verder gewoon lekker weg leest en me in dat opzicht een beetje deed denken aan de romannetjes die ik als puber veel las. Oké, aan het begin van het boek had ik meestal wel al zo’n idee hoe het zou aflopen, maar dat mocht de pret niet drukken. Juist de Noorse weetjes die in het boek zijn aangebracht en de tweede, historische verhaallijn maken dit boek tot meer dan zo’n romannetje. Als Karen Swan voor een volgende roman ooit nog eens afreist naar bijvoorbeeld Zweden, IJsland of Finland, dan zal ik dat boek zeker ook willen lezen.

Het boek Een Noorse winternacht – Een ijzig avontuur in de Noorse fjorden van Karen Swan (ISBN 9789401611756) is verschenen bij Xander Uitgevers en uit het Engels (The Christmas Lights) vertaald door Ireen Niessen. Het boek heeft 475 bladzijden.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Ik kreeg dit boek van de uitgever om erover te schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.