Digitale Julstuga en Zweedse kerstworkshops bij Blomsterstuga

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ken je Blomsterstuga? Deze specialist in Scandinavisch textiel vormt echt een stukje Zweden in Groningen. En in deze tijd van het jaar wordt Blomsterstuga een echte Julstuga – maar dit jaar wel online. Mét Zweedse Lucia- en kerstworkshops.

Over Blomsterstuga

Dita Blom is het gezicht achter Blomsterstuga. Ze woont in het Groningse Loppersum, in een Zweedse woning mét een stuga erbij. In die stuga is haar aterlier gevestigd. Dita weet alles van Scandinavisch textiel en organiseert regelmatig textiel- en cultuurreizen – meestal naar Zweden, maar ook naar Noorwegen, Denemarken en Finland. Daarnaast geeft ze cursussen Zweeds borduren (yllebroderi), een cursus zonnekindpoppen maken, textiel en garens verven en wol vilten. In haar webwinkel verkoopt Dita materialen en pakketten om thuis mee aan de slag te gaan, maar ook vondsten van rommelmarkten in Zweden.

Julstuga

Vanaf november, wanneer de dagen donkerder worden en in Scandinavië de voorbereidingen op het kerstfeest (Jul) beginnen, komt Blomsterstuga in de kerststemming. Als je daarvan wilt meegenieten, kun je terecht in de Julstuga. Dit jaar is de Julstuga zoals zoveel dingen grotendeels online. Zo kun je bijvoorbeeld cadeaus, kerst- en winterdecoraties bestellen en thuis laten bezorgen.

Zweedse kerstworkshops

Daarnaast zijn er online Zweedse kerstworkshops via Zoom, zoals:

  • maak je eigen houten tomte
  • kerstversiering met sneeuwkristallen
  • een leuke kaarsenstandaard met Zweeds band
  • een gezellige kerstster
  • of beschilder je eigen Zweedse paardje

Uiteraard kun je bij Blomsterstuga terecht voor alle benodigde materialen.

Mocht je op het specifieke tijdstip van een workshop niet kunnen, dan is dat geen probleem. De workshop wordt ook opgenomen en je krijgt dan een link waarmee je hem in je eigen tijd kunt terugkijken.

Tijdens de workshops is er ook tijd voor een fika, dus je krijgt ook nog leuke recepten om zelf iets lekkers te bakken. Wordt het toch nog gezellig…

Online Luciaprogramma

Lucia mag natuurlijk niet ontbreken in de Zweedse decembersfeer. Daarom kun je op 13 december online een Luciapop maken met Blomsterstuga. ​Je kunt de workshop online volgen en krijgt een link om het filmpje in je eigen tijd terug te kijken.

De workshop begint om 10.00 met een online bijeenkomst. Daar vertelt Dita het verhaal van Lucia en iets over het maakproces. Daarna kun je zelf aan de slag en om 13.00 uur is er dan een tweede online bijeenkomst. Je kunt dan vragen stellen en iedereen kan laten zien hoe ver hij of zij is. Eventueel komt er nog een derde bijeenkomst.

julstuga bij blomsterstuga

Op bezoek in de Julstuga

Wil je toch zelf komen kijken in de Julstuga? Maak dan een afspraak. De Julstuga is geopend op 29 november en van 9 – 13 december. Er zijn dit jaar geen workshops op locatie en er is ook geen Julcafé.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *