Bang & Olufsen: geluidskwaliteit, design en vakmanschap

Written by Sandra van Bijsterveld

Tijdens onze zomervakantie in Denemarken gingen we in Struer op bezoek bij Bang & Olufsen. Eerlijk gezegd wist ik (nog) niet zo veel over dit wereldberoemde bedrijf, behalve dat het bekendstaat om de strakke designs in combinatie met voortreffelijke prestaties. Na ons bezoek aan het Bang & Olufsen-museum, waar we vooral veel klassiekers van Bang & Olufsen zagen, was ik wel nieuwsgierig geworden. Wat zijn eigenlijk de nieuwste ontwikkelingen bij dit Deense bedrijf? Ik dook er maar eens in en vond heel veel moois.

Over Bang & Olufsen

Eerst even kort over de geschiedenis van B&O. Dit bedrijf werd in 1925 (nu 95 jaar geleden dus) in de Deense plaats Struer opgericht door Peter Bang en Svend Olufsen. Dat was het begin van een lange reeks high-end en innovatieve audio-oplossingen. Kenmerkend is de combinatie van superieure geluidskwaliteit, tijdloos design en ongeëvenaard vakmanschap.

BeoSound

Maar wat is nou op dit moment het nieuwste van het nieuwste van Bang & Olufsen? Dat is onder andere de BeoSound Balance-speaker. Deze speakers zijn al lang niet meer een noodzakelijk kwaad in je interieur – ze zijn gewoon mooi. De zachte, ronde vormen mogen gezien worden en verdienen een opvallende plek in huis. Als materialen is gekozen voor eikenhout en fijn textiel dat uitnodigt tot aanraken. Het innovatieve bedieningspaneel zie je alleen wanneer je het gebruikt: het licht op in de aluminium bovenkant als je in de buurt van de speaker komt. Maar ook spraakbesturing is mogelijk. Zeven speakerdrivers laten je precies bepalen hoe je muziek moet klinken en voor een optimale geluidsbeleving wordt de output geoptimaliseerd voor jouw specifieke woonomgeving.

Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen via UPR Agency

Voor onderweg

Voor het beste geluid onderweg is er een draagbare Bluetooth-luidspreker: de BeoSound A1 met een minimalistisch ontwerp, krachtig geluid en ingebouwde speakerphone. Deze is net in een nieuw jasje gestoken en heeft nu een slanker ontwerp. De behuizing is iets lichter en lijkt te zweven dankzij de kegelvormige voet. De A1 is volledig water- en stofdicht, de batterij gaat veel langer mee (tot 18 uur speelduur op het meest gebruikte volume), de gebruikersinterface is herzien en hij heeft een ingebouwde Alexa-spraakassistent. De leren band zet de puntjes op de i qua gebruiksgemak en uitstraling.

Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen via UPR Agency

BeoVision

Voor een thuisbioscoopbeleving is er de twee meter brede BeoVision Harmony met het beste Bang & Olufsen-geluid. En waar je andere thuisbioscopen misschien liever verstopt, heeft deze ook weer een design om trots op te zijn. Als je de televisie niet gebruikt, plooit deze samen tot een sculpturale vorm. De twee eikenhouten en aluminium covers verduisteren het zwarte scherm gedeeltelijk en wanneer je de televisie weer aanzet, waaieren de panelen uit als een vlinder die zijn vleugels opent. Bovendien schuift het scherm omhoog tot op de ideale kijkhoogte.

Een geavanceerde processor gebruikt kunstmatige intelligentie om de beeldkwaliteit te optimaliseren afhankelijk van waarnaar je kijkt. Naast het geïntegreerde geluidssysteem kun je tot acht draadloze BeoLab-luidsprekers aansluiten. Dat alles bedien je met de BeoRemote One: een afstandsbediening die is gemaakt van één enkel stuk geperst aluminium.

Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen via UPR Agency

BeoPlay H95

Ter ere van het 95-jarig bestaan van B&O is ook nog een nieuwe hoofdtelefoon uitgebracht: de draadloze BeoPlay H95 met geavanceerde Active Noise Cancellation. Er is alles aan gedaan om dit de beste draadloze hoofdtelefoon te maken die het Deense audiobedrijf ooit heeft geproduceerd. De ovale, over-ear oorkussens met zacht memoryfoam en een buitenkant van lamsleer blijven ook bij langdurig gebruik prettig aanvoelen en zijn magnetisch afneembaar. De gebruikersinterface van geborsteld aluminium oogt sierlijk en intuïtief en natuurlijk is ook bij deze koptelefoon de geluidskwaliteit optimaal.

Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen via UPR Agency

Luister of kijk jij al Bang & Olufsen?

Eigenlijk had ik hier willen schrijven dat wij zelf helaas nog niets in huis hebben van Bang & Olufsen. Maar dat is niet helemaal waar! Sinds kort heeft mijn dochter namelijk een laptop met Bang & Olufsen-speakers. Het begin is er dus.

Nog veel meer mooie B&O-producten vind je op de website van B&O. Als echte Scandinaviëfans en zeker na ons bezoek aan Struer blijven we B&O volgen en wie weet komt er ooit nog zo’n beauty van een speaker bij ons in de woonkamer te staan.