boek de zussen van Fjallbacka

Nieuw van Åsa Hellberg: De zussen van Fjällbacka

Op 9 januari is er een nieuw boek van de Zweedse auteur Åsa Hellberg verschenen: De zussen van Fjällbacka. Het is het eerste deel in een nieuwe reeks van lezersfavoriet Åsa Hellberg, die je misschien wel kent van de succesvolle Hotel Flanagans-reeks. En wat extra leuk is om te weten: Hellberg baseerde De zussen van Fjällbacka op de vrouwen uit haar eigen familie. Ze dook in haar eigen familiegeschiedenis en het resultaat is een kleurrijke, historische roman vol eigenzinnige, dappere en grappige vrouwen.

Het verhaal van De zussen van Fjällbacka

De Zweedse zussen Anna en Cornelia groeien op in een liefdevol maar arm gezin, op een boerderij net buiten het pittoreske Fjällbacka. De verlegen en bedachtzame Anna is gewend om te leunen op haar vastberaden en onbevreesde zus Cornelia. Als ze allebei de kans krijgen om een opleiding tot verpleegkundige te volgen, grijpen ze die met beide handen aan. Daar aangekomen gaat er een wereld voor ze open: het feminisme is in opkomst, op het werk leren ze fascinerende dingen en ze ontmoeten charmante mannen die totaal anders zijn dan thuis. Eindelijk voelt het alsof hun dromen uitkomen en ze écht onafhankelijk zijn.

Het lot heeft echter andere plannen, en wanneer een beschamend familiegeheim aan het licht komt, worden Anna en Cornelia onverhoopt uit elkaar gedreven. De sterke band die ze hadden, lijkt daarmee voorgoed verbroken. Maar als alle hoop verloren lijkt, tot wie kun je je dan beter wenden dan tot je favoriete zus?

boek de zussen van Fjallbacka
Afbeelding met dank aan Xander Uitgevers

Over de auteur

Åsa Hellberg groeide op in Fjällbacka en woont tegenwoordig in Stockholm. Ze is een van de populairste feelgood-auteurs van Zweden. In Zweden gingen al bijna een miljoen exemplaren van haar boeken over de toonbank en inmiddels zijn haar boeken in 17 Europese landen uitgebracht. Haar boeken zijn een aanrader voor lezers van Lucinda Riley (De Zeven Zussen) en Karen Swan.

Eerder schreef Åsa Hellberg een serie boeken over Sonja, waaronder:

Boeken van Åsa Hellberg die ook in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn:

  • Vriendinnen voor altijd (Sonjas sista vilja): als Sonja onverwacht overlijdt, ontdekken haar drie beste vriendinnen Susanne, Rebecka en Maggan dat Sonja grote plannen met ze had.
  • Volgende keer bij jou (En liten värld) over de net gescheiden Isabella en haar beste vriendin Carina, die voorstelt samen een B&B in de buurt van Londen te gaan runnen. Daar maken ze kennis met de kersverse weduwe Elsa.

Hotel Flanagans

En dan is er nog de reeks boeken over Hotel Flanagans van Åsa Hellberg. Die deden me een beetje denken aan de succesvolle Zweedse serie The Restaurant. Een bekend hotel dat overgaat van generatie op generatie, een kijkje in het leven van het management en het personeel… Als je net als ik met plezier naar The Restaurant hebt gekeken, vind je de boeken van Åsa Hellberg over Hotel Flanagans misschien ook wel een aanrader. De trilogie is inmiddels compleet: alle drie de boeken over Hotel Flanagans zijn gepubliceerd.

Välkommen till Flanagans (Welkom bij Hotel Flanagans) is het eerste deel in een trilogie over dit Londense hotel. Het is een roman waarin enkele sterke vrouwen de hoofdrollen spelen. De belangrijkste daarvan is Linda Lansing, die vanuit het Zweedse Fjällbacka afreist naar Londen om daar uiteindelijk de scepter te gaan zwaaien over het hotel van haar vader. Daarbij wordt ze tegengewerkt door haar twee neven en vindt ze steun bij haar vriendin Mary. Welkom bij Hotel Flanagans speelt zich af op twee cruciale momenten in het leven van Linda Lansing: in 1949 en rond de jaarwisseling van 1959/1960. In die tien jaar heeft ze zich moeten aanpassen van een meisje uit Fjällbacka tot een vrouw van de wereld. Hoe zal het voor haar zijn als ze terugkeert in Fjällbacka? Daarnaast krijgen we een kijkje in het leven van Emma en Elinor, twee medewerksters van het hotel met grote ambities. Dat kan Linda Lansing wel waarderen en ze geeft de meiden dan ook graag de kans om hogerop te komen. Al met al is er in het boek plek voor girlpower, familiedrama, romantiek, de praktische kanten van het runnen van een hotel én kenmerken van de periodes waarin het verhaal zich afspeelt, zoals de positie van vrouwen in de maatschappij, de opkomst van commerciële vluchten ten opzichte van boot- en treinreizen en veranderingen in kleding en kapsels. Welkom bij Hotel Flanagans (ISBN 9789401666060) is in Nederland uitgebracht door Xander Uitgevers en vertaald door Neeltje Wiersma. Het boek heeft 352 bladzijden.

Deel twee uit de reeks, De dochters van Hotel Flanagans, speelt zich ook af in Londen, maar Zweden speelt weer een mooie bijrol. Het eerste boek in deze reeks nam ons nog mee naar 1949 en 1959/1960, maar voor deel twee maken we een flinke sprong: we zijn aangekomen in de jaren 80. Linda Lansing, de we volgden in het eerste boek, komt eens in de zoveel tijd nog wel op bezoek in het hotel. Maar het zijn Emma en Elinor die de scepter zwaaien. Hun dochters, Frankie en Billie, groeien op en worden volwassen in een tijd van glitter, glamour en schoudervullingen. Maar het is ook een tijd waarin vrouwen steeds duidelijker durven te kiezen voor wat ze zelf willen. En een tijd van verleidingen, bijvoorbeeld in de vorm van drugs. Met al die dingen krijgen Emma, Elinor, Frankie en Billie te maken. De mannen in hun leven natuurlijk ook, maar die zijn duidelijk maar bijfiguren. De vrouwen eisen het middelpunt op. Ik vond het wel verfrissend: een boek waarin liefdesrelaties wel een belangrijke rol spelen, maar waarin vrouwen niet smachtend afwachten maar juist duidelijk de leiding nemen. De vrouwen hebben dan ook grote knopen door te hakken in hun levens. De huwelijken van Elinor en Sebastian en van Emma en Alexander kennen grote uitdagingen. Het is geen geheim dat Alexander en Emma lijden onder het verlies van hun zoontje, en dat Sebastian niet bepaald trouw is aan Elinor. Wat wel geheim moet blijven, is de bijzondere band die Sebastian met Emma heeft – en met haar dochter Frankie. Als dat bekend wordt, zou de vriendschap tussen Elinor en Emma wel eens ten einde kunnen zijn. Ook Frankie en Billie kunnen zeker niet met iedereen even goed opschieten – en al helemaal niet met elkaar. Frankie is sinds het overlijden van haar broertje alleen maar boos op haar moeder – tot groot verdriet van Emma. Ze haat het hotel, omdat het altijd al haar moeders aandacht opslokt. Toch hopen Emma en Elinor dat Billie en Frankie het hotel op een dag in hun voetsporen zullen runnen. Maar of dat een realistische verwachting is… De dochters van Hotel Flanagans (ISBN 9789401615440) van Åsa Hellberg is in het Nederlands vertaald door Neeltje Wiersma en uitgegeven door Xander Uitgevers.

In deel 3, De toekomst van hotel Flanagans, verruilen we de jaren tachtig voor het Londen van 2010. Frankie en Billie hebben inmiddels samen de leiding over het hotel. Frankie floreert in haar nieuwe baan, maar Billie focust zich liever op haar bloeiende acteercarrière. Het noodlot slaat echter toe en het huwelijk van Frankie loopt op de klippen. Langzaam maar zeker begint ze te beseffen dat ze de wereld niet in haar eentje aankan. Als ze eindelijk heeft besloten om Billie om hulp te vragen, heeft die net de rol van haar leven in New York geaccepteerd. Maar hoe kan ze nee zeggen tegen Frankie?

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.