ARKET komt met vegetarisch kookboek

Waarschijnlijk ken je ARKET vooral als modemerk. Maar ze maken ook lifestyleproducten voor thuis én je kunt er trecht voor een hapje en een drankje in hun vegetarische New Nordic Café. Het Zweedse lifestylemerk heeft nu ook een nieuw kookboek: het ARKET Café Cookbook. Hierin vind je recepten van hun café , maar dan zo aangepast dat je ze in je eigen keuken kunt klaarmaken. Het nieuwe kookboek is online verkrijgbaar via arket.com en in alle ARKET-winkels. Er was trouwens al eerder een ARKET-kookboek: dat was het Cookbook for Spring, Summer, Autumn and Winter dat het merk in 2018 lanceerde.

Seizoensgebonden plantaardig koken

Het ARKET Café Cookbook bestaat uit vijf delen:

  • Food Philosophy
  • New Nordic
  • Eating in Season
  • Natural Farming
  • Better Coffee

Samen vormen ze een uitnodiging om de wereld van seizoensgebonden plantaardig koken te gaan ontdekken. Plantaardig koken en eten is namelijk niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de planeet.

arket cafe cookbook
Foto: ARKET via UPR

Eenvoudig te volgen recepten

In het boek vind je heerlijke recepten voor salades, sandwiches, spreads, toppings, zoete lekkernijen en nog veel meer. De eenvoudig te volgen recepten zorgen ervoor dat je je creativiteit in de keuken een boost kunt geven. Je wordt uitgedaagd om ingrediënten te gebruiken die je misschien al in de kast hebt liggen en daar eindeloos mee te variëren aan de hand van de recepten.

ARKET Café

Het ARKET Café Cookbook beschrijft ook de ontwikkeling van het New Nordic Café van ARKET, dat in 2017 het levenslicht zag. Het is een café waarin vegetarische, seizoensgebonden, biologische ingrediënten en maaltijden de hoofdrol spelen. Het menu is een moderne, inclusieve kijk op de Scandinavische keuken en volgt het cyclische ritme van de natuur. Het unieke karakter van fruit, groenten en peulvruchten komt zowel qua smaak als qua voedingswaarde volledig tot zijn recht.

Martin Berg, Head Chef en Concept Responsible bij het café, vertelt: “We willen al onze ervaringen en kennis die we de afgelopen vier jaar met het New Nordic Café hebben opgedaan en ook het wetenschappelijk onderzoek waarop ons concept is gestoeld met iedereen delen. Ik hoop dat onze kijk op eten onze klanten en lezers inspireert tot het maken van gezondere en duurzamere keuzes in hun dagelijks leven.”

New Nordic Food

Martin Berg, een van de eerste voorvechters van de New Nordic Food-beweging, heeft uitgebreide ervaring met duurzaam en bewust koken. Hij werkte als chef-kok in sterrenrestaurants en is medeoprichter van een traditionele zuurdesembakkerij en een biologisch café in Stockholm. Zijn visie voor het ARKET Café is gebaseerd op de overtuiging dat de omslag naar een duurzamere en gezondere eetcultuur verder zou moeten gaan dan de wereld van de gastronomie. Diezelfde eetcultuur zou volgens hem ook terug te vinden moeten zijn in onze dagelijkse maaltijden en gewoonten.

Wereldwijd naar een duurzamer ecosysteem

Het ARKET Café Cookbook is onderdeel van een bredere missie. Hierin wordt een plantaardig dieet met seizoensgebonden en lokale ingrediënten als essentieel gezien voor de verschuiving naar een duurzamer ecosysteem. Dit idee en de wetenschap die erachter schuilgaat worden in het kookboek verder uitgediept in de vorm van een longread die bestaat uit een gesprek tussen Martin Berg en de Zweedse duurzaamheidswetenschapper Line Gordon.

Line Gordon, hoogleraar Sustainability Science en Director van het Stockholm Resilience Centre aan de Universiteit van Stockholm, vertelt: “Hoewel we toegang hebben tot verschillende eetculturen op een manier die een paar decennia geleden nog niet eens bestond, laat de recente verandering in wereldwijde eetpatronen juist zien dat we minder verschillende soorten gewassen zijn gaan eten. We maken steeds vaker dezelfde culinaire keuzes en verliezen daarbij iets belangrijks uit het oog. Initiatieven als New Nordic zijn enorm belangrijk voor het behoud van en kennis over lokale voedselproductie. Het zijn cruciale elementen in onze zoektocht naar nieuwe oplossingen voor de wereldwijde voedseluitdagingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben.”

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.