street art kay bojesen

De wereldberoemde aap van Kay Bojesen

Waar hij hing of stond, kan ik me niet precies meer herinneren. Maar ik weet zeker dat ik ben opgegroeid met de wereldberoemde aap van Kay Bojesen in de woonkamer. Misschien hing hij aan een boekenplank, of stond hij in de open kast. Aan de ene kant is het dus een vage herinnering, aan de andere kant voelt het bijna alsof ik hem kan aanraken.

Waarschijnlijk heb ik dat ook vaak gedaan. Maar ergens in de loop der jaren, nog voordat ik interesse kreeg in Scandinavisch design, is hij verdwenen. Mijn vader weet niet meer waar hij is gebleven en mijn moeder kan ik het helaas niet meer vragen. Ook al kan ik hem niet (meer) vastpakken, ik wilde in ieder geval alsnog wat meer te weten komen over dit wereldberoemde Deense aapje.

kay bojesen
Het bekende aapje in Struer Museum, Denemarken

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Over Kay Bojesen

Kay Bojesen (1886-1958) zag zichzelf niet zozeer als ontwerper, maar meer als een ambachtsman. Zijn carrière ging van start toen hij in de leer ging bij zilversmid Georg Jensen. In plaats van allerlei versieringen koos hij liever voor een functionalistisch design, waarbij de vorm en weerspiegeling van het zilver al mooi genoeg waren. Hij maakte zilveren bestek, maar kon ook uitstekend overweg met staal, hout (levendige, grappige dierenfiguren en koninklijke wachters), bamboe (kinderwagens), melamine, porselein (theepotten) en tin.

Het aapje dat zo wereldberoemd zou worden, maakte hij in 1951, toen hij inmiddels vader was geworden. Kay herinnerde zich maar al te goed dat zijn vader, de uitgever Ernst Bojesen, houten figuurtjes voor hem maakte om mee te spelen. Met deze aap trad hij als het ware in zijn voetsporen. En behalve het aapje maakte hij nog meer dieren, die gekenmerkt worden door hun ronde, zachte vormen en een simpel, stevig ontwerp, zodat er flink mee gespeeld kon worden.

Bojesen maakte dus dingen die vooral praktisch in het gebruik moesten zijn en lang meegingen. Hij vond dat iedereen recht heeft op gebruiksvoorwerpen met een goed design. Daar heeft hij dan ook een grote bijdrage aan geleverd, want er zijn ruim 2000 ontwerpen van zijn hand in productie genomen.

Meer informatie over Kay Bojesen vind je op KayBojesen.com en KayBojesen-Denmark.com.

street art kay bojesen

Mijn favorieten van Kay Bojesen

Wat ik helemaal niet wist, is dat je de aapjes in verschillende formaten en houtsoorten kunt kopen, en dat er zelfs accessoires voor verkrijgbaar zijn, zoals een kerstmuts. Bij Scandinavian Design Center hebben ze een uitgebreid assortiment van Kay Bojesen en dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

Het blijft jammer dat ik het aapje uit mijn jeugd niet meer kan aanraken. Maar aan de andere kant vind ik het wel weer mooi dat ik er op deze manier opnieuw mee in contact ben gekomen. En wie weet prijkt er binnenkort wel een aapje van Kay Bojesen in onze woonkamer…

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.